Udskiftning af fyr med vandvarmer i hus fra 1979

Udskiftning af fyr med vandvarmer i hus fra 1979

SPØRGSMÅL

Vi overvejer at udskifte et fyr, der har siddet i vores hus i 39 år. Det er et TMV-elfyr med vandvarmer. Begge fungerer stadig uden nogen som helst problemer. Vores hus er bygget i 1979 og er på ca. 155 m2 i 1,5 plan. Vores nuværende TMV-kedel er på 12 kW og er tilkoblet en sikring på 20 A. Vi har et varmeforbrug på ca. 16.000 kW.

De fleste af de fyr, vi har set på, er maks. 9 kW, men er det tilstrækkeligt for at kunne varme huset op om vinteren? Vi er blevet frarådet at tilslutte en varmepumpe, fordi vi har et såkaldt enkeltrørsystem. Man har fortalt os, at vi ikke kommer til at spare så meget på at skifte.

Vi vil alligevel gerne skifte fyret til et, der er klargjort til varmepumpe. Dette med tanke på et eventuelt fremtidigt salg af huset. De nye ejere har så mulighed for at installere en varmepumpe.

Kan du give os et råd til, hvad vi skal gøre?

Mvh. Kjell

 

SVAR

Jeres eksisterende varmesystem er sandsynligvis dimensioneret ud fra, at frem- og returløbstemperaturerne i varmesystemet er 80/60 grader, når det er koldest udenfor. En varmepumpe arbejder bedre og giver en større besparelse ved betydeligt lavere temperaturer. Varmesystemer med varmepumpe dimensioneres ofte til 55/45 graders frem- og returløb. Spørgsmålet i dit tilfælde er, om det bliver tilstrækkelig varmt med en lavere fremløbstemperatur, dvs. hvor meget radiatorerne er overdimensionerede. Hvis radiatorerne ikke er tilstrækkelige, kan det også være nødvendigt med nye, større radiatorer for at få nok varme med en varmepumpe. Er rørdimensionerne små, kan det også være nødvendigt at udskifte rørene, fordi flowet bliver større ved lavere temperaturer.

Tilstrækkelig varmt ved udskiftning af kedel?

Det kan være muligt at undersøge dette nærmere i næste varmesæson ved at prøve at sænke fremløbstemperaturen til 55 grader, når det er rigtig koldt for at se, om det stadig bliver varmt nok. Hvis det er nødvendigt med nye radiatorer, anbefaler jeg, at I indhenter tilbud på udskiftning af fyr til et nyt elfyr og sammenligner med pris/tilbagebetalingstid i forhold til varmepumpe og nye radiatorer med tilhørende arbejde.

Hilsen Jonas